dinsdag 12 november 2013

Airlie & sailing the Whitsundays

AIRLIE BEACH is het startpunt voor een trip naar de Whitsundays en dat zie je. Overal hostels, travel agents en pubs voor de toeristen en backpackers die maar een dagje blijven voor of na de trip. Aangekomen rond 7pm in Airlie en afgesproken met Carolien. Met haar en haar roommates (de mijne sliepen al) iets gaan drinken in een nabijgelegen pub. De volgende dag heb ik het rustig gehouden: uitgeslapen, boodschappen gedaan, was opgezet en de rest van de week gepland. 's Avonds een ijsje gaan eten en even door de stad gewandeld. Airlie is geen grote stad, het bestaat uit 1 hoofdstraat, een winkelcentrum op 40min wandelen en de lagoon, een buitenluchtzwembad. 

Het was een vroeg vrijdagje (8/11), want om 8u moesten we al in Abel Point Marina zijn om in te checken voor onze trip naar de WHITSUNDAY ISLANDS. Anderhalf uur later en met onze wetsuit onder de arm gingen we aan boord van de Apollo, onze zeilboot en slaapplaats van de komende 3 dagen. De Apollo is een zeilboot die vroeger 2x de befaamde Sydney-Hobart zeiltocht gewonnen heeft, dus zeilen kan em! De eerste stop was Whitehaven beach, hét meest gefotografeerde strand van de Whitsundays. Daar zijn we een paar uur gebleven (gezwommen, op 't strand gelegen -met het zachtste zand ooit!- ,...) en hebben we op de lookout een prachtig overzicht gehad van de 'shifting sands'. Echt wauw! Op dit exact moment miste ik mijn grote camera enorm, want de foto's van m'n klein kodakje komen qua kleur niet eens in de buurt van de realiteit. Tegen 5pm weer op de boot voor wat crackers en off we were again naar onze nachtbestemming.

Dag 2 van de trip begon vroeg: om 5.30 begon de motor te ronken en vertrokken we naar onze volgende bestemming. De zon was al op en het werd al warm in de voorsteven (waar we met 12 mensen sliepen). Heb me nog even omgedraaid en geprobeerd om het geluid van de motor te negeren, maar dat hielp niet lang. Rond 8u waren we op onze eerste snorkel- en duikbestemming! We werden ingedeeld in 6 groepen (2 certified en 4 intro) en gingen elk een halfuur in het water. De anderen wachtten telkens op het strand of gingen in tussentijd snorkelen. Ik zat in groep 3 en de spanning voor mijn eerste duik werd steeds groter. Ik had zoveel schrik dat ik er niet veel zin meer in had, maar langs de andere kant wou ik deze kans wel grijpen om het te proberen! Een vreemd en dubbel gevoel :-) Ervoor ben ik al even gaan snorkelen en dat ging ook niet direct goed, ik kreeg constant water binnen en had last met mijn ademhaling. Maar oefening baart kunst en na een tijdje had ik de techniek te pakken. Het scubaduiken was een ander paar mouwen. Toen ik met al m'n gear klaarstond om onder water te gaan, kon ik wel wenen van schrik. Het lijkt stom, maar de gedachte om diep onder water te zijn, geeft me een gevoel van claustrofobie, nog erger als de lift in 't appartement van Leen ;-) But I did it! Het moeilijkste was je ademhaling onder controle houden, maar een van de kerels hier aan boord gaf me daarvoor een gouden raad: 'focus on the fish!' Dat had eerder al geholpen bij het snorkelen en nu ook bij het duiken. Superveel mooie koralen gezien en veel vissen. Vooral tijdens het snorkelen, want tijdens het duiken ben je nog te veel bezig met het duiken zelf, zoals je ademhaling, zorgen dat je ondergaat, de gebaren, etc. Drie uur later gingen we weer aan boord, ready for lunch en dat waren 's morgens gevangen visjes op de bbq, yum! Iedereen was uitgehongerd. Nadien verder naar de volgende bestemming, terwijl de zeilen werden opgetrokken. Op de volgende stop konden we weer snorkelen of duiken (tegen betaling). Het snorkelen ging al pakken beter. Wetsuit en vinnen aan, goggles en snorkel op en zwemmen maar! We hebben samen met 'n hele school blauwe vissen en een schildpad gezwommen en Elvis ontmoet ('n gigantisch, dikke blauwe vis)! Na 2u ongeveer terug naar de boot, klaar voor snacks en 'n tocht naar onze volgende nachtbestemming. 's Nachts was ik om 2u wakker geworden door gestommel op het dek. Toen ik ging kijken, was er een adembenemende sterrenhemel te zien. En dit mag je letterlijk nemen, het benam m'n adem... Heb nog nooit zoveel sterren gezien in mijn leven! De melkweg was zichtbaar en duizenden sterrenbeelden die ik niet ken. Heb er even 'in awe' naar liggen kijken, ik kreeg er maar niet genoeg van.

De 3e dag (10/11) startte om 6u met spek, eieren, brood en cornflakes als ontbijt, yum! Op onze nachtbestemming gingen we in de voormiddag snorkelen en duiken. Er zouden veel schildpadden moeten zitten, maar we hebben er geen gezien, wel heel mooie koraalriffen en vissen in alle kleuren. Na de lunch weer de zee op en al zeilend richting Airlie vertrokken. 's Avonds was er een afterparty met de groep, maar om 22u was mijn kaars echt uit!

Resultaat na 3 dagen in de zon en het water: verbrande, pijnlijke lippen en oren, maar verder heb ik een mooi kleurtje opgedaan (verrassend genoeg :-) - lang leve mijn 50+ en m'n petje!)

De laatste dag (11/11) in Airlie beach stond in het teken van uitrusten! Uitgeslapen (en ff wakkergeworden om 5u30 - grrr) en ons aan de lagune gelegd. Diezelfde avond nam ik om 23u55 nog de bus naar AGNES WATER (en TOWN OF 1770), een 10 uur durende busrit! Gelukkig hebben eerdere busritten me geleerd dat ik àltijd kan slapen op de bus, zelfs als het midden op de dag is.

To be continued!
Whitehaven Beach


Tongue Bay

Wetsuits zijn een must tijdens stinger season.

1 opmerking:

  1. Joepieeee, een vermelding! Haha :-) Ik wou dat ik ook kon zeggen 'Focus on the fish' in onze lift, maar helaas. 'Focus on the lights' misschien want die zijn er in overvloed. De foto's zijn nu al prachtig (selfie incluis :-)), wat moet dat wel niet geven met je spiegelreflex... Maar hoeveel foto's je ook hebt, het zijn de herinneringen/gevoelens die je moet koesteren want op een dag verlies je je harde schijf en dan is alles foetsjieee (nog steeds geen spoor dus). Enfin, trek je daar ginder maar niks van aan! Ondanks mijn jaloezie die bij iedere update groter wordt, wil ik dat je de tijd van je leven beleeft! Ik volg je reisavontuur op de voet! Love you! xx

    BeantwoordenVerwijderen