vrijdag 1 november 2013

Daintree, Cape Trib & the Tablelands

Vlak boven Cairns ligt het mooiste en grootste regenwoud van de wereld. Dat vraagt uiteraard om een trip (of 2) daar naartoe! De Daintree Rainforest is erkend als werelderfgoed en is samen met Yellowstone in de US de enige op de lijst die aan álle voorwaarden voldoet  (voor de voorwaarden, ask google). 
De 1e trip bracht me naar Cape Tribulation, de plaats waar Captain Cook als "eerste" strandde aan de oostkust van Australië. Andere mensen hadden eerder al de westkust ontdekt van Australië, maar vonden het er maar niets, te droog en te warm, en ze vertrokken terug. Daar gaat het strand ook direct over in regenwoud, wat uniek is! (En very expeditie Robinson) Op deze trip gingen we op zoek naar krokodillen op de Daintree river en deden we een wandeling door het regenwoud. Nadien waren we vrij en ben ik met m'n roommates op hike gegaan naar Emmagen creek, een swimming hole ten noorden van Cape Trib. Zeer mooi en rustig! Onderweg toch paar keer over m'n schouder gekeken voor cassowaries en slangen. Cassowaries zijn struisvogelachtige beesten die je borstkas kunnen openrijten met hun klauwen. En sommigen hebben schrik van slangen of duiven? ;-) "Gelukkig" hebben ze het geheugen van een goudvis en ga je je best achter 'n boom of backpack verstoppen, want dan weten ze ff later niet meer dat je er bent. Andere rare creaturen hier zijn tree kangoeroes, bush turkeys (kalkoenen met de kleuren van de Belgisch vlag) en orange-footed scrubfowls. Op Cape Trib sliepen we in hutjes met elk 4 kamers van 5 personen, in 't midden van 't regenwoud! Heel gezellig en rustgevend. De dag erna waren we in de voormiddag vrij en ben ik het strand zelf gaan verkennen, een heerlijk mooi wit strand met de regenwoudbomen op de achtergrond en ik was er helemaal alleen: paradise! Toen besefte ik het: ik ben écht hier! In de namiddag een artisanaal ijsje gaan eten met smaken van fruit waarvan ik de namen niet kan herhalen en een frisse duik genomen in het prachtige Mossman Gorge, een natuurlijk swimming hole in 't midden van het regenwoud. Het hele gebied behoort trouwens tot de "gulangee" tribe, een stam van aboriginals, een van we grootste in Queensland.

Trip 2 bracht me naar de Atherton Tablelands. Een weg van 19km met 279 bochten bracht ons temidden van dit prachtig gebied met een gigantische fig en een paar vulkanische meren. Daarna zijn we zwemmen bij de Milaa Milaa waterval, de meest gefotografeerde waterval van Australië en bekend van de reclame van herbal essences (ask google). Een prachtig stukje natuur! Daarop volgde dan de Zillie en Ellanjee waterval. Als afsluiter gingen we de 'platypus' spotten, slechts eentje heeft heel even zijn kop laten zien. Heb de voorbije dagen een prachtig stukje natuur gezien. Ze hebben hier netelachtige planten die een brandgevoel kan nalaten dat 2-12 maanden kan duren en die heel gevoelig is aan veranderingen op je huid (douchen, in en uit een kamer met airco gaan,...), echt heel pijnlijk en sommigen worden er ook echt zot van! Planten en bomen zijn echt slim: only the strong survive geldt ook hier. Of toch diegene die het eerste tot op de canopy geraakt en die kan profiteren van de zonneschijn! Of zoals de strangler tree, teren op andere bomen zodat ze uiteindelijk sterven. 

Laatste dag in Cairns was vrij rustig, de botanic gardens bezocht (met planten en bomen die ik nog nooit van m'n leven gezien heb!) en dr dag afgesloten met een Halloween pub crawl. Of hoe je je effe weer 21 voelt in Australië ;-) Next stop: Mission Beach! 


Emmagen Creek

Cape Trib

Daintree River


Cape Trib

Atherton Tablelands1 opmerking: