zaterdag 11 april 2015

Allerlaatste stop: Bangkok

06/05/2014-09/05/2014

Een klein jaar na datum schrijf ik dit verslag van de laatste paar dagen van mijn big trip! Long overdue, maar hoe kan ik mijn trip ooit deftig afsluiten als ik het einde hier nu gewoon open laat?

Mijn allerlaatste bestemming was BANGKOK: ik ben er een aantal keren aangekomen en weer vertrokken, maar helemaal op het einde van mijn trip besloot ik om toch een paar dagen te spenderen in de hectische hoofdstad van Thailand.

Overnachten deed ik in Lub.d Siam, een hostel vlakbij het grote winkelcomplex MBK en een metrostop - zeer handig. Daar was er nog plaats in "no man's land', met een heerlijke grote badkamer en knusse bedden.

Vermits ik op dag 2 een fietsrit doorheen Bangkok gepland had, maakte ik van de eerste dag een luilekker dagje vol last-minute souvenirshopping in het grote multiplex shoppingcenter MBK vlakbij mijn hostel. De airco was een extra motivatie, want in deze periode is het drukkend warm in de hoofdstad. 's Avonds ging de souvenirshopping gewoon door in Asiatique, een heel groot winkelcentrum in open lucht. Je kan er best naartoe met de watertaxi, want het is bijzonder druk in de omliggende straten 's avonds. Het is geopend van 17u tot middernacht en je kan er je hart ophalen in ongeveer 1500 boetieks en 40 eetplaatsjes. Als ik hier al mijn souvenirs niet zou vinden, dan weet ik het ook niet! 

De dag erna was het de beurt aan de Grand Palace, Wat Pho en een fietsrit doorheen Bangkok met Follow Me-tours. De Grand Palace in Bangkok is een ommuurd tempelcomplex op het Rattanakosin-eiland dat dienst deed als koninklijke verblijfplaats van het eind van de 18e eeuw tot het midden van de 20e eeuw. Het complex is bijzonder groot en bevat een twintigtal gebouwen en wondermooie, kleurrijke tempels. Het was een bijzonder zwoele en drukke dag, maar 't was meer dan de moeite waard!
Next stop was Wat Pho of de tempel van de liggende Boeddha. Het is de grootste en oudste wat (= boeddhistische tempel) in Bangkok en het huist de grootste, enkelvoudige afbeelding van Boeddha: de liggende Boeddha is 46m lang en 15m hoog. Probeer daar maar eens een foto van te nemen! Ondanks het zwoele weertje in Bangkok had ik toch besloten om de stad eens op een andere manier te verkennen: op de fiets! Het werd een tocht van ongeveer 22 km langs kleurrijke wats en door soms heel nauwe steegjes en door kleurrijke bloemen- en groentenmarkten. Of zoals de mannen van de tour het mooi samenvatten:

"You will cycle along the quiet back streets up to the vibrant Chinatown district and the huge vegetable and flower markets, cross the ancient Chao Phraya River by ferry, and cycle back to the Clubhouse through Thonburi, the 18th century previous capital of Thailand."

Een van de laatste stops was Wat Arun (of Temple of Dawn), een indrukwekkende tempel met zeer steile trappen. De tempel is genoemd naar Aruna, god van de dageraad, en is gebouwd in de Khmer-stijl.

De dag van mijn vertrek naar huis had ik nog even tijd om naar het Jim Thompson House Museum te gaan dat vlakbij mijn hostel gelegen was. Het verhaal van Jim gaat als volgt: Jim Thompson was een Amerikaanse zakenman met een passie voor architectuur, design en antiquiteiten. Tijdens WOII ging hij in het leger en door een missie in Thailand werd hij verliefd op het land en de cultuur. Na de oorlog besloot hij om terug te keren. Daar werd hij mede-oprichter van de Thai Silk Company en zorgde hij voor een heropleving van zijde in Thailand. Jim zette zich hard in voor zijn eigen mensen en deed wat hij kon om zijn werknemers (vaak zeer arme mensen) de beste werkomstandigheden te bieden. Om al zijn vondsten en antiquiteiten tentoon te stellen en om zich als architect en designer nog eens uit te leven, bouwde Jim in 1958 een huis dat alle Thaise tradities in ere houdt. Hij haalde delen van oude huizen naar zijn woonplaats, gaf er zijn eigen touch aan en maakte er een pracht van een woning van. In 1967, tijdens een reis naar Maleisië, verdwijnt Jim Thompson spoorloos tijdens een wandeling. Ondanks vele zoekacties is er nooit een spoor van hem gevonden. In het huis is alles behouden zoals het was toen hij verdween; je kan er een unieke collectie terugvinden van antiek, kunstobjecten en designspullen. Een ideale (culturele) afsluiter!

In de namiddag was het dan zover: het was tijd om voor de allerlaatste keer mijn backpack in te pakken (dit zou ik niet snel missen) en opnieuw het vliegtuig te nemen, ditmaal huiswaarts! Ik keek er stiekem toch wel heeeel hard naar uit om iedereen terug te zien.

Wat nu, 1 jaar na datum? Deze reis was een ge-wel-di-ge ervaring en zal me nog heel lang bijblijven. Een dergelijke lange en verre trip zal ik waarschijnlijk niet meer doen, maar er staat nog zoveel op mijn lijstje dat dit zeker niet mijn laatste reis zal zijn! Door de verbouwingen aan ons huis moeten we het reizen even uitstellen, maar de trouw van mijn broer in Amerika is dan weer een perfect excuus om er toch nog een weekje New York aan te breien. Dan ben ik weer even bye bye!
Grand Palace

Wat Pho


Follow me tour (1/2 dag, Siam Boran)Taxi's in alle kleuren, ook in 't roos


Holy Rosary Church
Wat ArunDe zeer steile trappen

Outdoor gym


\
het hostel


Jim Thompson HouseHet zwarte marmer komt uit Belgie

Een van de vele malls in BangkokGeen opmerkingen:

Een reactie posten